انتخاب رنگ سیم فاز و نول و ارت در سیمکشی ساختمان
در این مقاله در خصوص انتخاب رنگ سیم فاز، نول و ارت در سیمکشی ساختمان مطالبی را تقدیم شما کنیم.
نویسنده:
حسین مرتضویقبلاً در خصوص نحوه انتخاب سیم برق استاندارد صحبت کردهایم. یکی دیگر از مسائلی که بهعنوان برقکار با آن برخورد دارید انتخاب رنگ سیم برای فاز، نول و ارت است. نکتهای که در ابتدا باید روشن شود این است که از نظر جنس سیم، هیچ تفاوتی بین این سه گروه وجود ندارد به این معنی که تولید سیم فاز به همان استانداردی صورت میگیرد که در سیم نول استفاده میشود و اساساً برای تولیدکننده اهمیتی ندارد که شما بهعنوان مصرفکننده از سیم قرمز بهعنوان فاز استفاده میکنید یا نول.
فقط سیم ارت است که در تولید روکش آن تفاوت قائل میگردند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
پس این قضیه از کجا اهمیت پیدا میکند؟ باید گفت که در مباحث مربوط به نحوه برق کشی ساختمان برای وحدت رویه بین برقکارها و استانداردهای برق ساختمان نوعی قرارداد برای استفاده از سیمها وجود دارد.
طبق استاندارد برای سیم نول باید از آبی کمرنگ، برای سیم ارت از سیم زرد - سبز (سیم زرد با نوار سبز راهراه) و برای سیم فاز از رنگهای قرمز، مشکی، خاکستری، قهوهای یا زرد یکدست و...استفاده شود.
البته همانطور که گفته شد، تفاوتی در جنس ساخت این سه سیم وجود ندارد و تنها در ساخت روکش سیم ارت از رنگ زرد با خطوط راهراه سبزرنگ استفاده میکنند.
نکتهای که هر برقکاری باید آن را رعایت کند این است که اگر برای سیم فاز رنگ قرمز را انتخاب میکند موظف است که در سرتاسر آن ساختمان و پروژه از رنگ قرمز برای فاز استفاده کند تا هم امکان اشتباه به حداقل برسد و هم رفع نقص و خرابیهای بعدی آسان گردد.
گاهی ممکن است برای تعمیر سیمکشی یک ساختمان با شما تماس حاصل شود و بعد از مراجعه متوجه میشوید که برقکار آن پروژه برای فاز تا یکجا از سیم قرمز استفاده کرده، جایی دیگر از مشکی استفاده کرده و غیره و باید کلی وقت صرف کنید تا فاز را تشخیص داده و رفع نقص را انجام دهید.